Paddenstoelen fotografie uitgelegd

Zo fotografeer je paddenstoelen

Er zijn altijd paddenstoelen te vinden, maar in de herfst zie je ze het meest en is het voor velen een dankbaar onderwerp om te fotograferen. Maar hoe maak je nu een mooie foto van een paddenstoel, dat is soms nog best lastig.

High key met beperkte scherptediepte

 

Enkele tips:

Ga door de knieën. Net zoals je kleine kinderen ook vanaf een laag standpunt fotografeert (dat kleine neefje wordt nu een stoer mannetje), fotografeer je ook paddenstoelen vanaf een zo laag mogelijk standpunt.

Let op de omgeving. Niet alleen de paddenstoel, maar ook de omgeving is belangrijk in je foto. Liggen er takjes in de weg? Of grassprietjes die hinderlijk in beeld zijn? Met respect voor de natuur een beetje opruimen geeft vaak een mooier resultaat.

Open diafragma voor een vage achtergrond

 

Open diafragma.  Met een open diafragma (een laag getal) krijg je weinig scherptediepte en vervaagt alles rondom de paddenstoel en krijg je mooie rustige foto’s

Handmatig scherpstellen. Bij macrofotografie slaat de autofocus vaak op hol omdat hij niet weet waar hij moet scherpstellen. Moderne camera’s beschikken vaak over live-view op het schermpje. In combinatie met handmatige scherpstelling en live-view kan je heel nauwkeurig scherpstellen.

Gebruik een statief. Omdat paddenstoelen vaak op donkere plekken staan is het gebruik van een statief of een rijstzak vaak noodzakelijk om scherpe foto’s te krijgen.

Paddenstoel in de schaduw, waarbij de kleine paddenstoel is opgelicht met een lampje

 

Licht of schaduw. Een paddenstoel die in direct zonlicht staat, bleekt vaak uit op de foto. Een paddenstoel in de schaduw geeft een veel beter resultaat. Of gebruik eventueel een witte paraplu om de paddenstoel in de schaduw te zetten.

Bijlichten. Door middel van bijvoorbeeld aluminiumfolie, een cd of een zaklampje kan je ook de onderkant van de paddenstoel oplichten, waardoor de paddenstoel er meer uitspringt.

Enkele gekleurde bladeren gebruikt om een kleurrijke foto te maken

 

Voorgrond, achtergrond. Er liggen vaak prachtig gekleurde herfstbladeren in het bos, als je deze tussen de lens en de paddenstoel houdt, kun je hele fraaie kleureffecten bereiken.

Een stapje verder, flitslicht, plantenspuit en je kan creatief helemaal los gaan.