Nachtfotografie uitgelegd

Zo fotografeer je s’nachts

Langs de IJssel met op de achtergrond lichtvervuiling van Apeldoorn

 

In het donker fotograferen is een aparte belevenis. Vooral als je een rustig plekje in de natuur kunt vinden. De belevenis van stilte, geluiden, geen zicht en een prachtige sterrenhemel is al een ervaring op zich. Waar moet je op letten bij nachtfotografie.

Enkele tips:

Locatie. De wereld ziet er in het donker heel anders uit. Een simpel onderwerp als een solitaire boom met een hoop vrije ruimte er om heen is een perfect onderwerp om mee te beginnen. Zorg er ook voor dat je veilig op de beoogde plek kunt komen. In het donker verdwalen of vast komen te zitten is geen pretje.

Wanneer. Vanwege de langere nachten is de winterperiode ideaal. Omdat het zo donker mogelijk moet zijn is vanaf twee uur na zonsondergang een mooi tijdstip om te beginnen. Het liefst op een avond dat er geen maanlicht aanwezig is, zodat je zoveel mogelijk sterren kunt waarnemen. Weerberichten, weerapps en dergelijke kunnen je helpen om het juiste moment te bepalen.

 

Gorsselse heide snachts

 

Benodigdheden: Een stevig statief, digitale spiegelreflex camera, groothoeklens met zonnekap (zonnekap om condenseren van de lens tegen te gaan), afstandsbediening, zaklamp, warme kleding en koffie.

Scherpstellen: Omdat de camera net als jezelf in het donker niets ziet moet je de autofocus uitzetten en handmatig scherpstellen. Hiervoor zijn er 3 methodes:

-         Merkteken oneindig op de lens gebruiken (onbetrouwbaar)

-        Met een zaklantaarn een object op 10 meter afstand schijnen en daar handmatig op scherpstellen.

-        De beste methode om een objectief op oneindig in te stellen is met behulp van live-view. Kies een heldere ster, zoom met live-view maximaal op deze ster in en stel dan handmatig scherp

Vallende ster

Camera instellingen: Vanwege de draaiing van de aarde ten opzichte van de maan en de sterren is er een maximum aan de sluitertijd om de maan of de sterren scherp op de foto te krijgen. Hiervoor geldt de volgende formule: 

Langste sluitertijd (sec)= 400/(brandpuntsafstand (mm) ×cropfactor), bijvoorbeeld bij een 1,5x cropcamera en een objectief van 20mm is de langste sluitertijd 400/(20*1.5)= ca.13 sec.

Hoe hoger de ISO hoe meer sterren de sensor oppikt, 1600 ISO is een goed uitgangspunt. Een open diafragma (laag getal) bijvoorbeeld F4 zorgt er ook voor dat er veel licht op de sensor valt. De witbalans kan het beste op ca 4000 K.

Nacht van de Nacht op de Boschplaat, Terschelling

LCD-Scherm: Laat je niet misleiden door je schermpje als de foto na de opname terugkijkt. Doordat je in het donker naar je schermpje kijkt lijkt de foto al snel overbelicht, terwijl dit niet het geval is.

 

Sterrensporen

 

Experttip, sterrensporen: Door de draaiing van de aarde ten opzichte van de sterren en de maan, kun je bij lange belichtingstijden sterrensporen fotograferen. Omdat de belichting erg lastig te voorspellen is voor 40 minuten of langer fotograferen, doe je dit door een aangesloten serie van opnames van ieder 30 seconden te maken, die je softwarematig weer aan elkaar plakt.

Ruisreductie bij lange sluitertijden op je camera UIT zetten. Als deze aanstaat dan maakt de camera na elke foto een 2e zwarte foto waarmee de camera automatisch ruis verwijdert. Omdat de verwerkingstijd hiervan net zo lang is als de opname krijgen we elke keer een gat in de sterrensporen wat we niet willen.

Camera instellen op continue transport, door de afstandbediening 'vast' te zetten maakt de camera aaneengesloten opnamen. En dan maar wachten, hoe langer je blijft fotograferen hoe mooier het eindresultaat wordt. Minimaal 40 minuten tot een uur volhouden geeft al een aardig resultaat.